Kroon- & brugwerk | Tandartspraktijk Mondiaal
Menu
0111 - 218008

Kroon- & brugwerk

Kroon- & brugwerk

Kroonwerk
Een kroon is een vorm van metaal en/of porselein dat precies past over een voorbewerkte tand of kies. Deze vorm wordt op maat gemaakt en wordt op een tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm weer terug. Wanneer kan een kroon nodig zijn?

  • Als er onvoldoende houvast is voor een vulling
  • Door tandbederf kan een groot deel van de kies of tand verloren zijn gegaan
  • Verbetering van het uiterlijk

Om een kroon te kunnen plaatsen op een tand of kies dient deze eerst beslepen te worden. De tand of kies wordt tot een vorm geslepen waarop de kroon geplaatst kan worden. Om tot een juiste vorm van de kroon te komen wordt een afdruk van de onder- en bovenkaak gemaakt en een afdruk van de tand of kies waarop de kroon geplaatst wordt. Om de kroon zo goed mogelijk bij uw eigen tanden en kiezen te laten passen krijgt de kroon de kleur die zo dicht mogelijk ligt bij de kleur van uw eigen tanden en kiezen. Tussen het voorbewerken van de tand of kies en het plaatsen van de kroon zit minimaal twee weken, in deze tussentijd kan een noodkroon worden geplaatst.
 
Brugwerk
Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers; dit zijn afgeslepen tanden of kiezen. Een brug bestaat uit twee of meer kronen, deze rusten op de pijlers, en een dummy. Een dummy is het tussendeel van de brug welke op de plaats van de ontbrekende tand of kies komt. Er zijn verschillende redenen waarom u een brug nodig kunt hebben:

  • Om beter te kunnen kauwen
  • Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien
  • Verbetering van het uiterlijk